_

Segítség

Itt kaphatsz választ kérdéseidre. Kattints a téged érdeklő témakörre.

Általános kérdések

Mi ez?

Ez itt az Indafotó, ahol gyorsan és egyszerűen oszthatod meg a világgal képeidet.

Fizetnem kell a tárhelyért?

Nem. Az Indafotó a felhasználók számára ingyenes szolgáltatás. Nálunk havonta 250 megabyte-nyi képet tölthetsz fel, ami nagyjából 400 darab képet jelent.

Indapass, Indafotó, hogy is van ez?

Belépéshez az Indapassodat használhatod (mely egyben az emailcímed is), ezt az azonosítódat viszont a te érdekedben nem áruljuk el senkinek. Ezért az Indafotóban választanod kell magadnak egy nevet, melyet a többiek is láthatnak. Amikor belépsz az Indapassoddal, az Indafotó tudni fogja, hogy milyen nevet választottál magadnak, és azt jeleníti meg. Itt olvashatsz többet az Indapassról.

Mik azok az albumok?

Albumokba rendezheted a képeidet, hogy könnyebben megtaláld őket. Pont úgy működnek, mint a valódi fényképalbumok, egy kivétellel: egy kép több albumban is szerepelhet.

Mi az, hogy alap album?

Az alap albumodba kerülnek azok a képek, amelyeket még egyetlen albumba sem raktál bele. Ide kerülnek képeid feltöltés után, ha nem jelölsz ki nekik másik albumot.

Mik azok a címkék?

A képeidre címkéket aggathatsz, hogy te és mások is könnyebben megtalálják őket. A címkék általában egyszavasak, szóközzel elválasztva írhatod be őket. Ha több szóból álló címkét szeretnél megadni, szóköz helyett alulvonást írj, így: szép_virágok. Ekkor a rendszer tudni fogja, hogy ez egy szókapcsolat, és az egészet egyben tárolja. Megjelenítéskor már nem fog látszani az alulvonás.

Hogyan korlátozhatom a képeim felhasználását?

A Creative Commons olyan jognyilatkozat, amellyel különösebb jogi jártasság nélkül kikötheted, milyen felhasználásait engedélyezed a fotódnak. A magyar Creative Commons oldalakon nagyon sok hasznos információt találsz erről. Ha ennél sokkal szigorúbb feltételek mellett engeded csak képeid esetleges újrafelhasználását, úgy választhatod a "© - minden jog fenntartva" beállítást is feltöltéskor.

Botrányos fotót találtam, szeretném, ha leszednék!

A kép mellett a jobb oszlop alján van egy Feljelentem! felirat. Erre kattintva tudod jelezni az oldal szerkesztőinek, hogy sértő tartalmat találtál. Ha ennél általánosabb problémád van, írj nyugodtan nekünk.

Hibát találtam, megoszthatom veletek?

Meg, és meg is köszönjük. Az Indafotó folyamatosan fejlődik, amiben nagy segítség számunkra a te tapasztalatod, javaslatod, segítséged. A Kapcsolat oldalon írhatsz nekünk.

vissza a tetejére

Nézegetés

Hogy találom meg mások képeit?

Ebben segítenek a címkék. A Böngészés menüpont alatt található címkefelhőt az Indafotóra feltöltött képekhez fűzött címkék alkotják. Ha rákattintasz egy címkére, kiadja neked az összes olyan képet, melyhez gazdája ezt a címkét fűzte. A címkefelhő  jó kiindulópont lehet mások képeinek nézegetéséhez. Ha konkrét témát keresel, mondjuk kutyákat vagy éppen vonatokat ábrázoló fotókat, akkor használhatod a keresőt is, amely a címekben és a képek leírásában is keres.

Hogyan tudok keresni az Indafotóban?

A felső menüben találod a keresőmezőt. A Keres gomb melletti nyíllal választhatod ki, hogy az Összes fotóban, Címkék között, vagy a Részletes keresés funkciót használva szeretnél keresni.

Egy Indafotós profiloldalán alapból az adott Indafotós képei között, egy albumban pedig alapból az adott album képei között kereshetsz. A Keres gomb melletti nyilat használva bármikor választhatsz az Összes fotóban, Címkék közötti és a Részletes keresés lehetőségek közül.

Más méretben nem lehet böngészni a fotókat?

Három méretben böngészheted a fotókat: kis, közepes és nagy méretben. A kisképes nézetnél csak a fotók legkisebb nézetét látod - ebben a nézetben gyorsan megtalálhatsz egy nagyobb albumban egy bizonyos képet. A közepes képméretű nézet nem változott, ebben megtalálod a fotó feltöltőjét, a fotó dátumát és a kommentek/kedvencek számát is, valamint a címkéket. Nagyképes nézetben ugyanakkora képet láthatsz mint a képoldalon - így kényelmesen böngészheted végig a képlistát, anélkül, hogy egyenként meg kéne nyitogatnod a képeket.

Mi az a feed?

A feed egy bizonyos weboldal frissülését jelző üzenetfolyam. Ha szeretnél mindig értesülni arról, hogy kedvenc fotósod új képeket rakott fel, vagy hogy a téged érdeklő témában új képek kerültek fel, nem kell folyton ellátogatnod az Indafotóra (bár mi örülünk ennek). Sokkal egyszerűbb feliratkozni az oldal feedjére, hiszen így a böngésződ vagy feedolvasód automatikusan jelzi, ha frissült az oldal. Ahhoz, hogy a program értesítsen arról, hogy egy ismerősöd új képeket töltött fel, elég a profiloldalán található Feed ikonra kattintanod.

Mi az az EXIF információ?

Az EXIF a JPG fájlokban elhelyezhető szöveges leírás, amely a fotó készítési körülményeiről ad tájékoztatást. A legtöbb mai fényképezőgép automatikusan rögzíti a fotókkal együtt ezeket az információkat is. Ha a kép szerzője nem törölte, az EXIF-ből kiderül, hogy milyen eszközzel és milyen beállításokkal készült az adott fotó. Az Indafotóra feltöltött képeknél automatikusan közzétesszük a képek EXIF adatait is. Ha azt látod, hogy saját képed mellett nem jelenik meg ez az információ, akkor lehet, hogy a program, amivel utólag feldolgozod a képeidet, nem menti el ezeket az adatokat.

Mik azok az érdekes képek?

Az érdekes képeket a rendszer automatikusan választja ki a fotók bizonyos adatainak (címkék stb.) és a képek körüli aktivitás alapján. Ez a válogatás rendszeresen frissül, igyekszünk a képeinket böngészőknek friss és izgalmas képeket mutatni.

Szeretnék értesülni róla, ha valaki új képet tölt föl. Lehet?

Hogyne lehetne. Minden felhasználóhoz tartozik egy feed, amivel követheted az illető új képeit. Ugyanígy kérhető feed albumokra, címkékre, sőt, keresések találati listájára is. Kattints a Feed ikonra , és már megy is!

Hogy kerülnek a képek a címlapra? Javasolhatok?

A címlapra az Indafotó szerkesztői rakják ki az általuk legjobbnak, legérdekesebbnek talált képeket. Ha szeretnél képet ajánlani a címlapra, a Kapcsolat oldalon megteheted.

Nem jelennek meg a most feltöltött fotóim a friss képek között, miért?

A friss képek között nem jelenik meg automatikusan minden fotó - a válogatást az Indafotó szerkesztői végzik.

Körbeküldtem a barátaimnak egy fotóm, és mégse látszik, hogy megnézték volna, miért?

A kép látogatottsági adatait nem azonnal, hanem nagyjából félóránként frissítjük - így ki tudjuk szűrni az újratöltéseket is, hogy valós adat szerepelhessen minden fotónál.

Mi a Felhasználók és Albumok doboz a listaoldalak szélén?

A Felhasználók és az Albumok doboz megmutatja, hogy egy keresés találatai közt vagy egy címke képeinek listázásában milyen felhasználók és mely albumok képei vettek részt.

Érdekelne, hogy egy bizonyos fényképezőgéppel milyen fotókat készítettek, ezt hol tudom megnézni?

A Fényképezőgépek oldalon láthatod a 20 leggyakrabban használt fényképezőgép listáját. A gépekre kattintva kilistázzuk neked az ezekkel készült képeket.

Minden képoldalon - ahol a kép feltöltője meghagyta ezt az információt - rákattinthatsz a fényképezőgép gyártójára vagy típusára és böngészhetsz egy adott gyártó gépeivel vagy egy bizonyos géptípussal készült képek között.

vissza a tetejére

Indafotó használata Facebookkal, megosztások

Hogyan tudok Facebook azonosítómmal belépni az Indafotóba?

Amikor belépéskor először kattintasz a Facebook gombra vagy a "Belépés Facebookkal" linkre, akkor átirányítunk a facebook.com-ra, ahol engedélyezned kell az "Inda" nevű app felvételét (ami később a facebookos belépést intézi), majd össze kell kötnöd Indapassod a Facebook fiókoddal.

Ha már Indafotós vagy, Indapassod is van, így két lehetőség közül választhatsz:

  • a megjelenő regisztrációs felületen kattints az Összekapcsolás gombra, ha facebookos mailcímed megegyezik indapassos mailcímeddel, vagy
  • válaszd a Van már Indapassom linket az oldal alján, ha Indapassodhoz más mailcím tartozik, amit egy gyors indapassos azonosítással kell igazolnod.

Ha még nem használod az Indafotót, a megjelenő regisztrációs felületen tudsz új Indafotó fiókot regisztrálni magadnak Facebook fiókoddal. Az összekötés után bármikor be tudsz lépni az Indafotóba Facebook azonosítóiddal.

Hogyan tudom feltöltött fotóimat a Facebookra is posztolni?

Mikor fotót töltesz fel, a feltöltés utáni teendőknél találsz egy Megosztom a Facebookon kapcsolót. Ha bekapcsolod, automatikusan megjelenik Facebook Timeline-odon (Idővonal), hogy képeket tölöttél fel.

Miről küldhetek még automatikus állapotfrissítést a Facebookra?

Kedvenceléseidet, fotóid gyűjteménybe tételét, hozzászólásaidat is automatikusan posztolhatod a Facebookra, ha a Beállítások oldalon engedélyezed ezeket.

Hogyan jelenhetnek meg a kommentjeim a Facebookon?

Mikor hozzászólsz egy fotóhoz, a komment dobozban találsz egy bekapcsolható Facebook ikont. Ha bekapcsolod, ez jelenik meg Facebook Timeline-odon (Idővonal): Hozzászóltam egy fotóhoz az Indafotón. Ha meggondoltad magad, a bejegyzést a Timeline-odról a Facebookon tudod törölni.

vissza a tetejére

Feltöltés

Hány képet tölthetek fel?

Minden hónap elsejével 250 megabyte helyet utalunk ki neked, összesen ennyi képet tölthetsz fel havonta. A tárhely méreténél nem a kép feltöltés előtti méretét, hanem az adott kép általunk tárolt legnagyobb méretű verzióját számoljuk. Törléssel nem tudsz helyet felszabadítani, a következő hónap elején pedig az előző hónapi kihasználtságtól függetlenül megint 250 megabyte-tal gazdálkodhatsz. Az előző hónapban feltöltött képeid nem számítanak bele ebbe a mennyiségbe.  

Mi történik akkor, ha elérem a 250 megabyte-ot?

Ekkor az adott naptári hónapban már nem tudsz több képet feltölteni. Elsején újra a teljes havi limitedet megkapod.

Feltöltöttem 10 darab 4 megás képet, és mégsem 40 megával csökkent a tárhelyem. Miért?

Az Indafotóban az általad foglalt havi tárterületet a legnagyobb tárolt képméret alapján számoljuk. A képeket legfeljebb 1600 pixeles méretben tároljuk, ezért szinte biztos, hogy a 4 megás képeid ennél sokkal kevesebb helyet foglalnak nálunk.

Felhasználtam a havi tárhelykeretemet. Ha letörlök pár képet, tölthetek fel újakat?

Nem. A képek törlése technikai okok miatt nem szabadít fel helyet, azonban a 250MB helyet minden hónapban felhasználhatod.

Ha nem használtam ki egy hónapban a tárhelyem, a következőben többet kapok?

Nem, minden hónapban az előző havi aktivitásodtól függetlenül kapod a 250MB-ot.

Eredeti formában tároljátok a feltöltött képeket?

Nem, egyrészt különböző méretű JPEG verziókat gyártunk belőle, másrészt a legnagyobb kép hosszabbik oldalát 1600 pixelre méretezzük.

Milyen képformátumokat támogattok?

Az Indafotóba JPEG, GIF és PNG formátumú képeket tölthetsz fel. Ezeket a GIF kivételével minden esetben 8 bites RGB JPEG-re konvertáljuk és így tároljuk. A GIF-eket megtartjuk GIF-ként, és csak négyzetes, kicsi és közepes méretet mutatunk meg belőle. Animált GIF esetében a közepes méret mozog. Bővebben az animált gifekről (cinemagraphokról) a blogon olvashatsz.

A (BMP, stb.) formátumot miért nem támogatjátok?

A (például BMP, stb.) formátumot miért nem támogatjátok?

Az Indafotó nem egy általános képfájl-tároló, hanem közösségi fotómegosztó szolgáltatás. Manapság a fotók túlnyomó többsége már vagy JPEG formátumban keletkezik, vagy egyszerűen konvertálható abba. Ez vonatkozik az avatar képekre. A GIF formátumot külön szabályozzuk.

Mekkora a legnagyobb feltölthető kép?

Fájlméret szempontjából maximum 16 megabyte-os képeket fogadunk. A képek pixelben megadott mérete is maximálva van: a legnagyobb feltölthető oldalméret 10 000 pixel. Ha ennél nagyobb fotót szeretnél feltölteni, előtte méretezd át. A 2560 pixelnél nagyobb oldalhosszúságú képeket a rendszerünk automatikusan 2560 pixelesre kicsinyíti. Ennél nagyobb képeket csak akkor érdemes feltölteni, ha lusta vagy te kicsinyítgetni, a rendszerünk megcsinálja helyetted. GIF-ek esetében 640x640-es oldalhosszúság és 2MB-os fájlméret-limit van érvényben.

Miért van minimális képméret limit?

Az Indafotó egy közösségi fotómegosztó szolgáltatás, és szerintünk a minimális 40 byte alatti képek már nem nagyon értelmezhetőek fotóként. GIF-ek esetében 200x200 pixeles a legkisebb feltölthető kép.

Nagyon nagyok a képeim, lassan mennek fel. Nincs erre valami jó trükkötök?

Képszerkesztő szoftverben át tudod állítani a képek pixelben megadott méretét és JPEG-nél a tömörítést is. Minél jobban tömöríted a képet, annál kisebb lesz a fájl mérete. 60% alatti tömörítést nem érdemes használni, mert onnét már érzékelhetően romlik a képminőség. Sok programban van Save for Web opció is, amely előre beállított tömörítéssel menti el a képet. Ha Windows XP-t használsz, akkor kipróbálhatod a beépített képfeltöltő varázslót (Web Publishing Wizard). Ez lehetővé teszi, hogy az Indafotóba való feltöltés előtt átméretezd a fotóidat, így sokkal gyorsabban fognak felmenni. A varázslóról további segítséget is találsz itt.
Windows Vista alatt a Fotótárból tölthetsz fel képeket, ehhez útmutatást itt találsz.

Feltöltöttem egy csomó képet, vagy egy albumot, mi a leggyorsabb módja, hogy értesítsem az ismerőseimet róla?

A feltöltés utolsó lépésben adhatod meg azoknak az emailcímét, akit értesíteni szeretnél az új képeidről, albumodról. A beírt emailcímeket megjegyezzük, így nem kell újra az egész címet begépelned, elég, ha elkezded - mi automatikusan kiegészítjük, Vagy használd a Facebookos értesítést a feltöltés harmadik lépésében :)

vissza a tetejére

Kedvenc fotósaim

A barátaim friss képeit szeretném nézegetni, mit tegyek?

Belépés után, a címlapon, megjelenítjük minden olyan indafotós barátod/ismerősöd frissen feltöltött fotóját, akit az Indaneten követsz.

Oké, de ezért nem vennék fel mindenkit ismerősnek akinek tetszenek a fotói.

Nem is kell, az Indaneten nem kell ismerősként felvenni, elég ha követésre jelölöd őket. Nyugodtan jelöld be bármelyik fotóst, aki van Indaneten, utána azonnal megjelennek a friss képei a belépett címlapodon. Itt tudsz még többet olvasni az indanetes követésről.

Hogy kell követni?

Kell hozzá egy Indanet profil - hiszen az Indaneten jelölöd be a kedvenc fotósaidat. Ha nem találod az Indaneten, akkor az Indafotóban keresd meg a fotóst és kattints a "Kedvenc fotósai" linkre a fejlécben, majd a "Kövesd őt az Indaneten" linkre, hogy az indanetes profiljára juss. A Kedvenc fotósai oldalon megtalálod az ő összes haverját, azok indanetes profiljával együtt - szemezgess belőlük, ha ismered őket, vagy tetszenek a fotóik.

Több haveromat is követem, néhánynak mégsem látszanak a képei. Hogy lehet ez?

Igazad van a követés nem biztos, hogy elég, a haverjaidnak be kell kötnie az Indanetbe az Indafotós nevét. Ez nem automatikus és nem kötelező, mert lehet, hogy valamiért titkolni akarják. Ha be van nekik kötve az Indafotójuk, akkor az látszik az indanetes profiloldalukon, baloldalt, a képük alatt.

Azt írja az Indafotó, hogy akit követnék, az nincs az Indaneten, most akkor mi legyen?

Az Indafotó azt is írja, hogy ilyenkor meg kell hívnod az Indanetre, ha még nincs fent. Ha ismered őt, akkor küldj neki e-mailben meghívót, ha nem, akkor írhatsz neki indafotós üzenetet is. Ha az illető ezt is letiltotta, akkor hagyhatsz nála kommentet.

Rendben, megvannak a fotósok. Hány képüket láthatom a címlapomon?

Az összes barátod friss fotóját megmutatjuk, ha nem férnének ki, a "további képek" alatt érheted el őket.

vissza a tetejére

Szerkesztés, rendezés

Hol vannak a képeim?

Ha be vagy lépve, kattints a saját képedre vagy a Képek szövegre a jobb felső sarokban lévő buborékban, és rögtön megjelenik a saját képeidet tartalmazó oldal. Ugyanitt bármikor gyorsan eléred a Beállításaidat és a Kedvenceidet is.

Hol tudom átírni a képeim címét, dátumát, képaláírását, címkéit?

Ha be vagy jelentkezve, egyszerűen csak kattints rá a képre, hogy megjelenjen nagyobb méretben. Kattints a címre, a dátumra, a leírás mezőre vagy a címkék dobozba, és rögtön megjelenik a szöveg helyén a beviteli mező. A módosításokat a mentés vagy mégse gombokkal értelemszerűen elmentheted vagy eldobhatod.

Rákattintok a képre, de nem történik semmi.

Valószínűleg a Képrendezőben vagy. Itt szerkeszteni és albumokba is tudod rendezni a fotókat. Ha megjegyzést vagy címkéket akarsz egy képhez fűzni, nyisd ki a képet külön ablakban a fotó bal alsó sarkában megjelenő nyílra kattintva.

Miért nem látom a Képrendezőt?

Valószínűleg nem vagy belépve. Az Indafotó címoldalán megtalálod a belépőablakot. Indapassod és jelszavad megadása után máris előbújik a saját külön Képrendeződ.

Nagyon lassú egyesével átnevezgetni meg címkézni a képeimet, nem lehetne ezt valahogy gyorsabban?

De, a Képrendezőbenközepes és nagyképes nézetében tudsz a kijelölt képeknek egyszerre címkéket is megadni és törölni, illetve ugyanitt a fotók címére kattintva átírhatod azokat is. Ha megjelenik a szerkesztődoboz, javítás után egyszerűen nyomj Entert a változtatások elmentéséhez, vagy kattints valahova máshova az oldalon az eredeti címre való visszaálláshoz.

A Képrendező kisképes nézetében gyorsan áttekintheted az egész albumodat, elforgathatsz egyes képeket és megadhatod, hogy melyik legyen az albumod címlapképe. A képeket természetesen itt is kijelölheted és tömeges műveleteket végezhetsz velük, melyeket a felső és alsó menüsorban találsz.

Hogyan tudok egyszerre több képet gyorsan kijelölni és mozgatni a Képrendezőben?

Ha egy album összes képét szeretnéd kijelölni azt a Képrendező felső menüjéből tudod, az Összes kijelölése funkcióval. Ha több egymás melletti képet szeretnél kijelölni, akkor jelöld ki az elsőt és a Shift billentyűt nyomva tartva jelöld ki az utolsót - mint az operációs rendszerben - és máris kijelölődnek a képek. Ha egyesével szeretnél több képet kijelölni, ehhez az egérrel elég a képekre bökni. Az így kijelölt képeket az egérrel meg tudod ragadni és arrébb mozgatni őket.

Hibás címkét adtam meg több képnek, hogyan tudom gyorsan leszedni?

Csak jelöld ki a képeket a Képrendezőben és írd be a felső menüben a címke mezőbe a rossz címkét. A Hozzáadása gomb melletti nyílra kattintva találod a Törlés funkciót amivel leszedheted a hibás címkéket a kijelölt képeidről.

Hogy tudom megvágni, átméretezni, elforgatni a fotókat?

Az Indafotó beépített képszerkesztőjét több helyről is el tudod érni. A képoldalon a Szerkesztés ikonra kattintva, a Képrendezőben a kép alatti Szerkesztés ikonra , kattintva, vagy a További méretek oldalon a Szerkesztés ikonra kattintva is meg tudod nyitni az adott fotót a képszerkesztőben. Itt tudod elforgatni, megvágni és átméretezni a képet.

Hogyan tudom kiválasztani, melyik kép legyen az album címlapképe?

Alapesetben az albumba legelőször bekerült fotó jelöli az adott albumot. Ha ezt meg akarod változtatni, a képrendezőben vidd az egeret a kívánt kép fölé, és kattints a jobb alsó sarokban megjelenő "ez legyen az album képe" ikonra .

Hogyan tudom az albumjaim sorrendjét megváltoztatni?

Alapesetben az albumba legutóbb bekerült fotó alapján rendezzük az albumokat, úgy, hogy a legfrissebb szerepeljen először. Ha változtatnál a sorrenden, kattints a képrendezőben az album dátumára, és  írd át, így az időrendbe szervezés már az általad megadott dátumot fogja figyelembe venni.

Hogyan tudok törölni egy albumot?

Csak üres albumot lehet törölni. Először szedd ki vagy töröld belőle az összes képet, utána meg fog jelenni a Törlés ikon a képrendezőben.

Több albumba is rakhatom ugyanazt a képet?

Igen. A Képrendezőben kattints a kép másolása ikonra a kép alatt, vagy válassz ki több képet (kattints a képre vagy a címére vagy használd a tömeges kijelölést) és a felső vagy alsó csoportos műveletek menüben kattints a kép másolása ikonra . Az előugró ablakban kiválaszthatod az albumot, ahova másolni szeretnéd a képeket.

Töröltem egy képet egy albumból, erre a többiből is eltűnt!

A kép törlése funkció mindenhonnan törli a képet, erre egy üzenet is felhívja a figyelmedet. Ha csak egy albumból szeretnéd kivenni a képet, akkor használd az "Eltávolítás az albumból" funkciót.

Rossz sorrendben vannak a képeim az albumban. Hogy tudom átrendezni őket?

A képrendezőben nyisd meg az albumot. A képeket egérrel megfogva és a kiválasztott helyre húzva tudod sorbarakni. Az új sorrendet pár másodperc inaktivitás után automatikusan elmenti a rendszer.

Nyisd meg az albumot a Képrendezőben. A képeidet sorbarendezheted címük és dátumuk szerint is, növekvő illetve csökkenő sorrendbe.

Szeretném pár szóban összefoglalni, hogy mit ábrázolnak a képek az albumomban. Hogyan tudok leírást adni hozzá?

A Képrendezőben válaszd ki az albumot és az album neve melletti kék csíkba beírva tudsz leírást hozzáadni.

Elrendeztem az összes képemet az albumban, szeretném megnézni őket, mit tegyek?

Ha befejezted a munkát a Képrendezőben, egy kattintással kiléphetsz az album külső nézetébe (ahogy mindenki látja az albumodat), csak klikkelj a közvetlenül az album neve melletti ikonra .

Hogyan tudom térképre tenni a képeimet?

Amennyiben a feltöltött képeid EXIF információi között szerepelnek szélességi és hosszúsági adatok, akkor azokat a Képoldalon automatikusan térképre tesszük. A legtöbb okostelefonnal készült fotóban megvannak ezek az információk, ha a telefon használatakor engedélyezted. Bármelyik fotódat elláthatod feltöltés előtt "geotagekkel", ehhez itt találsz segítséget.

A képoldali térképünk a Beállítások között kapcsolható ki.

Vannak olyan fotóim, amelyeket csak a barátaimnak akarok megmutatni. Ez lehetséges?

Már a feltöltés első lépésében is úgy dönthetsz, hogy rejtetté teszed a feltöltendő képeidet, így feltöltéskor nem kerülnek bele az alap albumodba, mint egyébként. A feltöltés harmadik lépésében létrehozhatsz a nem publikus képeidnek egy rejtett albumot. A Képrendezőben is van lehetőséged már feltöltött albumokat elrejteni a kíváncsi szemek elől, vagy éppen rejtett albumokat publikussá tenni.

Ha elrejtettem egy albumot, meg tudom osztani másokkal, vagy csak én láthatom?

Meg tudod mutatni az általad kiválasztottaknak. A feltöltés harmadik lépésében emailben hívhatod meg ismerőseidet, hogy nézzék meg a rejtett albumodat. Mindegyikük kap egy levelet az albumodhoz vezető linkkel, amire ha rákattint, be kell lépnie az Indafotóba. Így tudjuk garantálni, hogy csak azok látják az elrejtett képeidet, akit te szeretnél. A beírt emailcímeket megjegyezzük, így nem kell újra az egész címet begépelned, elég, ha elkezded - mi automatikusan kiegészítjük.

vissza a tetejére

Hozzászólás, kedvencek

Hogyan nézhetem meg egy felhasználó kedvenc képeit?

A profiloldalán található "Kedvencei" linkre kattintva. Ezen az oldalon kérhetsz feedet is, így mindig értesülsz róla, ha az adott felhasználó új képeket jelöl be  kedvencnek.

Hol nézhetem meg, kik tették el kedvenceik közé egy fotómat?

Kattints arra a feliratra a fotó adatai között, amely megmutatja, hányan tették el kedvenceik közé. Ekkor megjelenik egy lista, melyben láthatod, kiknek tetszett ennyire a képed.

Hol látom, hogy mi történt a fotóimmal, amióta legutóbb itt jártam?

Ha belépsz, a címoldalon találsz egy "Aktivitás" dobozt. Ez tartalmazza a legutóbb hozzászólást kapott, vagy mások által kedvencnek jelölt képeidet. A doboz alján levő "Összes" link elvisz arra az oldalra, ahol tetszőleges időszakra szűkítve nézheted meg ezeket a fotókat. Ugyanitt láthatod napi bontásban, hogy hányan nézték meg a fotóidat a választott időszakban.

Szeretnék rögtön értesülni róla, ha valami történt egy képemmel, lehet ilyet?

Igen, ha megadsz egy értesítési emailcímet a Beállítások oldaladon, akkor minden alkalommal kapni fogsz egy levelet arról, ha valaki hozzászólt egy fotódhoz, vagy eltette azt a kedvencei közé.

Valaki ordenáré módon leszólta az egyik fotómat, szeretném törölni a hozzászólását. Lehet?

Igen, ha belépett felhasználóként nézed a saját képed hozzászólásait, mindegyik mellett látsz egy törlés ikont , amivel eltávolíthatod a sértő beszólást.

Szeretnék megtudni többet valakiről! Hogyan lehet?

Ha bárhol rákattintasz egy felhasználó avatarjára vagy nevére, eljutsz az illető oldalára, ahol elérheted már az adatlapját. Itt - ha kitöltötte -, megtalálhatod bemutatkozását, weboldalát, illetve megnézheted a képeit, albumait, kedvenceit is. Érdemes neked is megadnod ezeket az adatokat a Beállítások oldaladon, hogy mások is jobban megismerhessenek.

Mi az az avatar?

A felhasználót jelképező kis képet hívjuk avatarnak, amelyet a neve mellett látsz. Alapesetben csak egy arctalan fej szerepel a neved mellett. A Beállítások menüben tudsz avatarképet feltölteni. A képet a rendszer méretre vágja és lekicsinyíti, amely feltöltés után pár percet vesz igénybe. Az avatarkép négyzet alakú, és 48x48 pixel méretű és JPG illetve PNG formátumú képeket fogadunk el. (GIF és BMP miért nem támogatott?)

Szeretnék eltenni egy felhasználót vagy albumot a kedvenceim közé, de nem találok ilyen funkciót. Mit tegyek?

A rendszer automatikusan összegyűjti neked azokat a felhasználókat és albumokat, akiknek/amelyeknek eltetted a kedvenceid közé legalább egy fotóját. Így tehát semmi más teendőd nincs, válassz ki egy szimpatikus képet a fotóstól, és tedd el kedvenceid közé - a kedvenceid oldalon ott lesz a szerzője és az albuma is.

Szeretnék üzenni egy Indafotó felhasználónak, van erre lehetőség?

Igen. ha belépsz, a felhasználó adatlapján tudsz neki üzenni, az üzenetedet e-mailben kapja meg, ha megadott értesítési címet. Ha nem adott meg, akkor sajnos nem tudsz neki üzenni. Esetleg kommentáld az egyik képét.

vissza a tetejére

Beágyazás, diavetítés

Hogyan tudok egy képet kirakni a weboldalamra?

A kép oldalán van egy beágyazások link, ahol többféle lehetőséget találsz:

  • a kép kattintható változatát HTML-ben,
  • a fórumokban használatos BBCode-ot,
  • a képfájl fizikai helyére való hivatkozást.

Szeretnék a fotóimból kattintható képcsíkot illeszteni a blogomba. Hogyan tudom ezt megtenni?

Az oldalad tetején találsz egy Beágyazás linket a piros keretben a Diavetítés linkje mellett. Erre kattintva kiválaszthatod, hogy milyen megjelenést szeretnél a beágyazott képeknek, és az ebből generált kódot kell az oldaladba beilleszteni. A méretet megadhatod képszámban és pixelben is, valamint kiválaszthatod azt is, hogy a kis képekre kattintva külön böngészőablakot nyisson-e az indafotós oldaladnak.

Ha rugalmas méretre állítod a képméretet és pixelben megadod, hogy mekkora képcsíkot szeretnél beágyazni, akkor automatikusan a legjobb minőségű képekből készült csíkot adja neked a rendszer.

Véletlenszerű sorrendben is beágyazhatod a képeket, így mindig más képek jelenhetnek meg a weboldaladon.

Csak a saját fotóimból generált képcsíkot rakhatom ki a blogomra, vagy mások képeit is?

Az összes listaoldalból lehet képcsíkot generálni, tehát bármely felhasználó képeiből, albumokból, kereső találati listákból és címkeoldalakból is. Valamennyi ilyen képcsík automatikusan frissül, amikor új kép kerül az oldalra, albumba, találati listába.

Mi az a diavetítés?

Ha egy albumot vagy találati listát akarsz végignézni, nem muszáj minden egyes képre rákattintani. Használd az oldal tetején található diavetítés linket. Ez egy új ablakot nyit, ahol szépen sorban bemutatja neked a sorozatba tartozó képeket. A diavetítésnél beállíthatod a kép méretét, a háttérszínt, a képátmenetek közti időt, de kézzel is lapozhatsz a képek között.

Véletlenszerű sorrendben is levetítheted a képeket, ilyenkor a diavetítés nem áll le az összes kép levetítése után, hanem örökké menni fog. Így a diavetítést akár képernyőkímélőnek is használhatod.

Billentyűzettel is lehet navigálni a diavetítőben?

Igen, lehet. A diavetítést elindíthatod és leállíthatod a Space gombbal és léptetheted a nyilakkal illetve a PgUp és PgDn gombokkal is. Enter gombra előjön a kép adatait tartalmazó doboz. Elképzelhető, hogy a billentyűzet használatához egyszer bele kell kattintanod a diavetítésbe bárhova - ez böngészőfüggő.

Hogyan jutok a Diavetítőből egy kép oldalára?

A Diavetítőben a kép alatti szöveg a kép címe. Arra klikkelve új ablakban megnyílik a kép oldala. Az Enter billentyűvel, vagy a "Kép adatai" linkre kattintva előjön a Kép adatai doboz ahol a kép címén kívül megtalálod, az EXIF információkat, valamint, hogy milyen albumokban szerepel a kép.

Találtam egy jó fotót, szeretném elküldeni a barátnőmnek. Hogyan csináljam?

Kattints a képoldalon a Küldés e-mailben linkre a kép feletti menüben. Itt írd be az ismerősöd emailcímét, írhatsz a képhez üzenetet is. Albumot is hasonlóképpen küldhetsz, keresd a Küldés e-mailben linket az albumoldalak felső menüsorában.

vissza a tetejére